Met maatschappelijke en culturele programmering in de bibliotheek draagt de programmalijn Persoonlijke Ontwikkeling onder meer bij aan de kernfuncties ontmoeting & debat en kennismaking met kunst en cultuur.
We leven in hectische tijden, met grote maatschappelijke opgaven die gevolgen hebben voor onze manier van leven. Deze opgaven raken ons allemaal direct of indirect. En er is niet één oplossing. Ze maken nieuwsgierig, roepen om dialoog en vragen om (extra) informatie, duiding of inspiratie. Ook is er rust en ontspanning nodig, zodat mensen zich staande kunnen houden in deze complexe samenleving.
De programmalijn Persoonlijke Ontwikkeling gaat over het bouwen aan een betrokken samenleving. Over het stimuleren van actief en democratisch burgerschap. En over zelfontplooiing, samenlevingsvaardigheden en kunst- en cultuurbeleving. In een ongedwongen setting, met ruimte voor ieders eigenheid.
Je kunt hierbij denken aan een kunstinstallatie die een onverwachte ontmoeting tussen bibliotheekbezoekers stimuleert, een verkiezingsdebat of een duurzaamheidscafé. De bibliotheek – en de gecombineerde instelling met een bibliotheekfunctie – is bij uitstek de plek waar ruimte is voor ontmoeting, gesprek, confrontatie, ontwikkeling en ontspanning. Midden in de samenleving. Ongedwongen. Voor iedereen.
Programma’s en projecten
- We werken samen met bibliotheken en andere partners om een stevige lokale programmering te ontwikkelen rond (actuele) maatschappelijke thema’s en op cultureel gebied.
- We zorgen dat medewerkers van bibliotheken beter uitgerust zijn om de lokale programmering in, met en voor stad of dorp, handen en voeten te geven.
Thema’s
- Democratie en burgerschap
- Duurzaamheid
- Onverwachte ontmoetingen
- Leesclubs
- Studiekringen
- Leergang ‘Programmeren in de bibliotheek’
- Sustainable Development Goals
- Techniektaal