Datum
Verschillende data
Tijd
12:30 - 17:00 uur
Aantal deelnemers
12 – 20
Bijzonderheden
Data: 19-5, 22-9, 16-10 Verschillende locaties; nog nader te bepalen

Van collectie naar connectie

Open inschrijving

Hoe brengen collectie en programmering verhalen tot leven?

Steeds meer Overijsselaars en Gelderlanders erkennen dat de geschiedenis van slavernij en kolonialisme ook hún geschiedenis is. Van verborgen verhalen in oude handelshuizen en kleine bakkerijen tot de doorwerking in hedendaagse vormen van ongelijkheid. Hoe zorg je er als programmamaker of collectiespecialist voor dat deze verhalen een plek krijgen in de bibliotheek?

Programma

Deze interactieve workshop nodigt je uit om bruggen te bouwen tussen verleden en heden, tussen verschillende gemeenschappen en perspectieven. Hoe maak je ruimte voor onderbelichte geschiedenissen? Hoe zet je de collectie en programmering in als middel voor bewustwording en dialoog? We onderzoeken hoe bibliotheken kunnen bijdragen aan een inclusieve en verbindende geschiedschrijving. Samen zoeken we naar manieren om verschillende perspectieven een stem te geven en bibliotheken tot een plek van ontmoeting en erkenning te maken.

  • 12.30 – 13.00 Inloop met lunchhapjes
  • 13.00 – 16.00 Workshop met tussentijdse pauze
  • 16.00 – 17.00 uur Afsluitende uitwisseling met een drankje en snack

Bibliotheken als aanjager van dialoog en bewustwording
Bibliotheken spelen een sleutelrol in het zichtbaar maken van het slavernijverleden en de doorwerking ervan in het heden. Hoe geef je dit een plek in je collectie en programmering? Deze workshop biedt handvatten om inwoners en organisaties in contact te brengen met dit gedeelde verleden. Dit begint bij bewustwording en historisch besef: hoe beïnvloedt deze geschiedenis ons nu?

Over de docent
Britt-Marie van der Drift is adviseur en educator, gespecialiseerd in het Trans-Atlantisch slavernijverleden. Ze is docent Cultureel Erfgoed aan de Reinwardt Academie (Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten) en werkt met verhalen van verzet, subculturen, musea en dissonant erfgoed. Ze is betrokken bij de Black Achievement Month en ontwikkelt educatief materiaal voor musea en culturele instellingen.

Over Comité 30 juni / 1 juli Overijssel
Deze stichting heeft als doel het historisch besef over het Nederlandse koloniale en slavernijverleden te vergroten en bewustzijn te creëren over de doorwerking ervan in onze huidige samenleving. Door kennis en begrip over ons verleden, kunnen we samen bouwen aan een toekomst met meer respect en verbinding. Sinds 2021 organiseert het comité in Zwolle onder andere de jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst ter gelegenheid van de afschaffing van de slavernij.

Voor wie?

Deze bijeenkomst is bedoeld voor programmamakers en collectiespecialisten in Gelderland en Overijssel die willen bijdragen aan een bibliotheek die ruimte biedt aan diverse perspectieven en verhalen.

Investering

Voor programmamakers en collectiespecialisten uit Gelderse en Overijsselse bibliotheken zijn er geen kosten. Deelname wordt gedekt door provinciale subsidies van Overijssel en Gelderland.

Aanmelden

Je kunt je voor dit programma tot twee weken voor de start van de bijeenkomst aanmelden.

Direct aanmelden