Datum
Startdatum: 4 november

Leergang Community Library (2024/2025)

Open inschrijving

Ontdek de kracht van de community library: een maatschappelijk verbonden bibliotheek en MFCO+ die nauw samenwerkt met inwoners en inspringt op de behoeften van de gemeenschap. Hoe kun je (strategisch) inspelen op deze behoeften en duurzame verbindingen creëren? Wat betekent dit voor de organisatie, de rollen en het gedrag? Deze leergang helpt je bij het integreren van de principes van de community library in jouw organisatie.

Programma

Doel:
Het programma is gericht op het versterken van bibliotheekorganisaties en MFCO+ richting een community library en het opbouwen van duurzame banden met de samenleving. In zes sessies werk je samen met collega-bibliotheken/MFCO+ aan de essentiële bouwstenen voor het werken met gemeenschappen. Elke sessie combineert inhoudelijke inspiratie met praktijkgerichte toepassing, waardoor je  samen bouwt aan de transitie in je organisatie, zodat je relevant bent voor en aansluit bij de behoeftes van je omgeving.

Leergang indeling:
Het programma bestaat uit 6 dagdelen, verspreid over de periode november 2024 – mei 2025. Op de startdatum 4 november staat er voor de deelnemer die wil een lunch klaar van 12.30 – 13.30 uur. Het programma start om 13.30 tot 17.00 uur. De andere dagen is de dag van 12.00 tot 16.00 uur, inclusief lunch. De eerste sessie vindt plaats bij Rijnbrink in Deventer. De vervolgsessie worden bij de deelnemende bibliotheken gepland.
Hieronder zie je het programma met de dagdelen. Ben je nu benieuwd hoe een dagdeel van het programma eruit ziet? Bekijk dit voorbeeld.

04-11-2024 | Dag 1 Introductie: de Community Library, duurzame verbinding met de samenleving
09-12-2024 | Dag 2 Strategie en ambitie
20-01-2025 | Dag 3 Kennis en competenties
03-03-2025 | Dag 4 Programma maken met communities
07-04-2025 | Dag 5 Samenwerking en communicatie
12-05-2025 | Dag 6 Cultuur en leiderschap

De leergang behandelt de gehele breedte van de organisatie. Daarmee geven we met dit leertraject invulling aan de organisatiekant van het werken als community library. Daarin verschilt deze leergang van de opleidingen gericht op de (persoonlijke) ontwikkeling en competenties van de community librarian binnen de bibliotheekorganisatie.

Opbrengsten:
Door vanuit kennis en theorie te verdiepen op de bouwstenen draagt de leergang bij aan:

  1. Een meer volledige visie & strategie voor de organisatie.
  2. Bewustere inrichting van (rand)voorwaarden voor organisatorische verandering.
  3. Bevorderen van gezamenlijke betrokkenheid van alle relevante partijen binnen de bibliotheek in de verandering richting de Community Library.
  4. Van elkaar leren: samen met externe experts en collegabibliotheken staan we stil bij de verschillende aspecten waar je als bibliotheek mee te maken krijgt bij het werken met communities. Uitwisseling van kennis, ervaringen en best practices tussen bibliotheekorganisaties onderling is onderdeel van iedere sessie.
  5. Opbouw van een netwerk rond dit thema in Gelderland en Overijssel.

Lees hoe Sabine Tielenius, directeur-bestuurder van Bibliotheek Salland, de leergang heeft ervaren in haar blog.

Voor wie?

De leergang is voor bibliotheken en MFCO+ die met het gedachtegoed van de community library of de huiskamer van de stad aan de slag zijn. En duurzame verbindingen met de samenleving aan willen gaan.

Ook andere cultuurorganisaties zijn welkom om de leergang te volgen. De inhoud is als voorbeeld toegesneden op bibliotheken maar is ook toepasbaar in andere organisatievormen. Neem bij vragen contact op met Elisabeth Rullens.

De leergang vraagt deelname van management (directie, MT, teammanagers) in samenwerking met de community librarian(s) of programmamaker(s) die aan de slag zijn of gaan met inwoners. Ook is er op een aantal dagen ruimte om andere collega’s uit de organisatie mee te nemen, omdat interne taal en samenwerking cruciaal is voor het succesvol werken met communities.

De leergang is voor bibliotheken en MFCO+ uit Gelderland en Overijssel.

Investering

Deelname aan de leergang vraagt circa 35 uur per deelnemer. Hierin vallen: deelname aan de zes dagdelen, voorbereidingstijd en individuele afspraken tussen de sessies.

De eigen bijdrage bedraagt € 3.950 euro (excl. BTW). Let op: dit is een totaalprijs voor meerdere deelnemers per organisatie (max. 4 vaste deelnemers per organisatie). Dit is inclusief koffie/thee/lunch. Overige kosten worden betaald vanuit netwerkgelden.

Er kunnen maximaal 5 organisaties meedoen aan de Community Library.

Aanmelden

Je kunt je voor dit programma tot 14 oktober 2024 aanmelden.

Direct aanmelden