Heeft jouw bibliotheek ook een maakplaats? En wil je graag ervaringen uitwisselen met bibliotheekcollega’s? Kom dan naar de landelijke Maakplaatsdag! Als vervolg op de succesvolle editie van 2023, gaan we op deze dag aan de slag met kennisdeling, inspiratie rondom programmering en het versterken van je netwerk.
In het kort
We kijken tijdens de Maakplaatsdag naar de positionering van maakplaatsen binnen Digitaal Burgerschap: hoe verhouden ze zich tot de impactpijlers weerbaarheid, vaardigheden en participatief burgerschap? En hoe kunnen we de waarde van maakplaatsen blijven borgen? Ook zijn er workshops met inspiratie voor je programmering te bezoeken, en workshops die handvaten geven voor een aantal uitdagingen die maakplaatscoördinatoren ervaren.
Het doel van de dag is dat iedere bezoeker de Maakplaatsdag verlaat met een notitieblok vol concrete ideeën en de contactgegevens van minstens één potentiële samenwerkingspartner!
Deelnemers zijn op 20 maart welkom om vanaf 9:30 binnen te lopen en een kop koffie of thee te drinken voor aanvang. Dagvoorzitters Aniek van Son en Lotte Kok van Probiblio zullen de deelnemers welkom heten tijdens de plenaire opening om 10:00.
Programma
Plenair
De maakplaats als instrument voor digitaal burgerschap
Plenaire opening door Jeroen de Boer, KB (programmateam Digitaal Burgerschap)
Maakplaatsen zijn vanuit het perspectief van digitaal burgerschap een logische plek voor kritische bewustwording. Daarbij is het de uitdaging om maatschappelijke vraagstukken en de inzet van de maakplaats bij elkaar te brengen. Het programma digitaal burgerschap schreef een positioneringsdocument waarin dit wordt uitgewerkt. Jeroen vertelt over de achtergrond van dit document en hoe de nieuwe benadering er in de praktijk uit kan zien.
Maakplaatsen in de bibliotheek: het maken van opstandelingen
Keynote door Astrid Poot, OBA
In haar keynote reflecteert Astrid op de rol van zelf maken in de huidige wereld:
- Is spelen de kern van het maken? En wat heeft dat met vakmanschap (m/v/x) te maken?
- Hoe creëer je een energieke, eigen maakcultuur?
- Hoe zijn we in onze maakplaatsen radicaal inclusief en geven we zowel ruimte als structuur?
- En wat levert al dat maken eigenlijk op?
Astrid gaat in op haar samenwerking met de OBA maakplaatsen en introduceert de eigen didactiek van de OBA: het maakkompas.
Workshops
Jongere vrijwilligers bereiken en betrekken
Johanna Hoving, TijdVoorActie
Zou je dat willen? En zo ja, hoe kom je met ze in contact en zorg je ervoor dat ze interesse krijgen in je organisatie? In deze workshop gaan we aan de slag met het ‘Waarom’ van jongeren binnen jouw club, hoe verschillende generaties kunnen samenwerken en krijg je tips om stappen te zetten richting een warm welkomstklimaat.
Aan het werk met het maakkompas
Jose Remijn en Astrid Poot, OBA
In een hands-on workshop ervaren de deelnemers de eigen didactiek van de OBA maakplaats. Maken is een persoonlijk en vaak individueel proces. Hoe faciliteer je een groep makers die allemaal verschillend zijn? Hoe formuleer je een goede opdracht en hoe richt je je tijd en ruimte in?
Aan de slag met de maakplaats als instrument voor digitaal burgerschap
Jeroen de Boer, KB
Het programma digitaal burgerschap biedt financiële mogelijkheden om met de maakplaats als instrument voor digitaal burgerschap aan de slag te gaan. In de workshop wordt je meegenomen in hoe je met de nieuwe benadering bezig kan en hoe je (eventueel) aanspraak kan maken op de Impulsregeling maakplaatsen.
Workshop maakplaatsen en volwassenen
Jelle van de Graaf, Rijnbrink
Wil je ook aan de slag met het bereiken van (meer) volwassenen voor je maakplaats? Of juist met elkaar in gesprek over hoe je ze langer aan je kunt binden? In deze workshop gaan we dieper in op dit vraagstuk. We wisselen ervaringen en tips uit en gaan samen werken aan concrete manieren om het publiek te betrekken bij je maakplaats.
Tinkeren met senioren in de bibliotheek
Inka de Pijper, NEMO Science Museum in samenwerking met de OBA
Tinkeren is een methode, werkvorm en manier van denken en werken. Tinkeractiviteiten zijn hands-on: deelnemers worden uitgenodigd om te spelen en maken met gereedschappen en inspirerende materialen. In deze workshop maak je kennis met de Tinker methodologie, doe je een tinkeractiviteit, en leer je over de ervaringen van OBA Maakplaats en NEMO Science Museum met het ontwikkelen van een tinkeractiviteit samen met senioren, opgedaan in het EU-project TinkerLib. We horen ook graag jullie ervaringen.
Postcasting: wat komt erbij kijken?
Maike van Pelt, Probiblio en Iris Horsman, de Nieuwe Bibliotheek Almere
In deze sessie duiken we in de wereld van podcasten en ontdek je wat je nodig hebt om een podcastaflevering te maken. Van het bedenken van je concept tot het opnemen, bewerken en publiceren – we behandelen de essentiële stappen en delen praktische tips. In deze workshop krijg je handvatten gekregen om je eigen podcastproject te starten!
(Re)imagining the Future of Library Makerspaces in the Netherlands
Fabian van der Sluijs, Creative Coding Utrecht & Corelia Baibarac-Duignan, University of Twente
In this workshop we will imagine and explore different futures for public library makerspaces in the Netherlands. Focus will be placed on the role of makerspaces as spaces for social change and community-based innovation towards building a more sustainable society. To spark imagination, we will use examples from diverse locations in Europe where libraries are reinventing themselves to tackle sustainability issues.
Masterclass BirdWatchBot
Creative Coding Utrecht
In deze hands-on workshop maak je je eigen BirdNet-Pi! Dit unieke instrument helpt je te luisteren, te identificeren en je meer bewust te worden van de gevederde vrienden om je heen. Of je nu een doorgewinterde vogelaar bent of een nieuwsgierige beginner, de BirdPi zal je verbinding met de natuur verbeteren. In deze masterclass leggen we uit hoe de software geïnstalleerd kan worden en hoe je kunt bijdragen aan burgerwetenschaps initiatieven en digitale makersvaardigheden kunt delen.
Netwerken
Naast een borrel organiseren we tijdens de Maakplaatsdag een interactieve sessie om in gesprek te gaan met allerlei organisaties waar je mogelijk mee kunt gaan samenwerken in je maakplaats. Kom je liever in contact met andere bibliotheken? De sessie leent zich ook hiervoor.
Praat je hierna graag nog verder met een andere bibliotheek of mogelijke samenwerkingspartner? Blijf na het programma nog even hangen voor een hapje en een drankje en voorkom dat je naar huis gaat met een gemiste kans.
Aanmelden
Klinkt goed? Meld je dan alvast aan via onderstaande aanmeldbutton. Let op, de helft van de beschikbare plaatsen is al gereserveerd!
Is er geen plek meer, en heb je nog wel interesse? Laat het ons weten via: campus@rijnbrink.nl, dan zetten we je naam op de wachtlijst.
Zou je als aanbieder of samenwerkingspartner graag in contact komen met maakplaatscoördinatoren van bibliotheken tijdens de Maakplaatsdag? Mail dan naar jelle.vandegraaf@rijnbrink.nl.
Voor wie?
De doelgroep is specialisten en coördinatoren maakplaatsen en digitaal burgerschap van bibliotheken (zowel bibliotheken met een maakplaats als bibliotheken met interesse in het opzetten van een maakplaats). Daarnaast is het ook interessant voor mogelijke samenwerkingspartners voor maakplaatsen in bibliotheken.
Investering
De activiteit is kosteloos voor deelnemers. De landelijke Maakplaatsdag wordt georganiseerd door Probiblio en Rijnbrink, en gesubsidieerd door het ministerie van BZK vanuit het programma Digitaal Burgerschap.
Je inschrijving is definitief. Mocht je verhinderd zijn, dan kun je je natuurlijk kosteloos laten vervangen door een collega. Bij annuleringen binnen een week voor de training brengen we annuleringskosten in rekening. Ook bij no-show bij een activiteit die vanuit subsidie wordt gefinancierd, kan een factuur voor onkosten worden verzonden.