Dagen van Betekenis

In een diverse werkomgeving zijn er talloze dagen die voor medewerkers van betekenis kunnen zijn. Denk aan religieuze feestdagen, culturele herdenkingen of speciale bewustwordingsdagen zoals Internationale Vrouwendag en Pride Month. Een ‘kalender van Dagen van Betekenis’ helpt je als organisatie om stil te staan bij deze dagen. Hoe je zo’n kalender opstelt en hoe je invulling kun geven aan deze bijzondere dagen lees je hier.

Werkcafé van Rijnbrink waar mensen lunchen. Er hangen vlaggetjes.

Het vieren van Dagen van Betekenis draagt bij aan een inclusieve organisatiecultuur. Met een ‘kalender van Dagen van Betekenis’ kun je momenten creëren waarop collega’s de kans krijgen hun verhalen, tradities en waarden te delen. Zo leer je elkaar beter kennen, bevorder je respect en begrip en versterk je de verbondenheid tussen collega’s. 

Wat zijn Dagen van Betekenis?

Iedereen heeft wel enkele dagen per jaar waar hij/zij/die bij stilstaat. Dit kan variëren van een religieuze feestdag als de Ramadan of Kerst, tot culturele herdenkingen als Keti Koti of bewustwordingsdagen als Internationale Vrouwendag of Pride Month. Een overkoepelende term voor deze dagen is Dagen van Betekenis.  

Waarom zijn Dagen van Betekenis belangrijk voor mijn organisatie?

Door verschillende Dagen van Betekenis te erkennen en uit te lichten, geef je de ruimte aan medewerkers om belangrijke aspecten van hun identiteit te laten zien. Zo geef je speciale dagen, die niet breed gevierd worden, een plek binnen de organisatie. Dit maakt diversiteit zichtbaar en je laat zien dat iedereen een bijdrage mag leveren en er mag zijn. Medewerkers voelen zich hierdoor gezien. Dit draagt bij aan een gevoel van gelijkwaardigheid op de werkvloer, omdat je elkaars overtuigingen en ervaringen beter begrijpt. 

Hoe ga ik aan de slag met Dagen van Betekenis?

Je kunt een kalender met Dagen van Betekenis maken om deze speciale dagen uit te lichten. In zo’n kalender plan je wanneer je welke dag uitlicht en op welke manier je dit doet. Je kunt een dag groots uitlichten met een activiteit of kleiner vieren of herdenken met een persoonlijk verhaal op intranet. De kalender zelf hoef je niet te delen met al je collega’s. Zo houd je de flexibiliteit om gedurende het jaar nog veranderingen door te voeren in de planning. Door een kalender op te stellen, heb je zelf een goed overzicht van wat, wanneer en op welke manier gaat plaatsvinden. 

Met onderstaand stappenplan kun je een kalender samenstellen met Dagen van Betekenis. 

  1. Bedenk vooraf hoe je het organiseren van de dagen wilt aanpakken. Hoeveel tijd wil je eraan besteden? Wil je de dagen evenredig over het jaar verdelen? Hoeveel dagen wil je uitlichten en hoe groot wil je dat doen? Wat doe je als er niet veel of juist heel veel input vanuit de organisatie komt? Zijn er bepaalde thema’s die je sowieso in de schijnwerpers wilt zetten?  
  2. Plaats een oproep binnen je organisatie. Welke dagen zijn voor collega’s/medewerkers belangrijk? Vergeet niet om zelf ook actief een bijdrage te leveren. 
  3. Verzamel alle input uit de organisatie en zet dit in een overzicht. Zo krijg je snel duidelijk of er dagen zijn die je kunt bundelen en of er collega’s zijn die samen een dag kunnen uitlichten. Je ziet in één oogopslag of je genoeg input hebt ontvangen om het hele jaar mee te vullen. Vallen er gaten in de planning? Bedenk dan hoe je die op wilt vullen. Ga je iets anders organiseren, verschuif je de planning of doe je toch nogmaals een oproep onder collega’s voor meer input?  
  4. Ga vervolgens met collega’s in gesprek en bedenk samen wat jullie willen organiseren rondom de aangedragen dagen. Houd rekening met de andere dagen die nog uitgelicht gaan worden, het beschikbare budget en de wensen van je collega voor het bepalen van de omvang van de dag. Maak daarna afspraken over wie wat doet en verwerk dit in je overzicht. Denk daarbij aan: communicatie over de activiteit, welke collega’s moet je aanhaken, wat is er praktisch allemaal nodig voor de activiteit (locatie, spreker, eten, drinken, tafelopstelling etc.), wie plaatst een bericht op intranet en wat wordt de taakverdeling?  
  5. Check af en toe bij je collega’s hoe het met de voorbereidingen gaat en of hij/zij/die nog hulp nodig heeft. Vertrouw erop dat je collega er iets moois van maakt. Hij/zij/die heeft immers niet voor niets een Dag van Betekenis aangedragen.  

Hoe ziet zo’n oproep onder collega’s eruit?

We geven je graag een voorbeeld van een tekst die je kunt plaatsen op intranet (of een ander intern kanaal) als je een oproep wilt plaatsen om input op te halen bij collega’s voor Dagen van Betekenis: 

Pasen en Kerst staan waarschijnlijk wel in je agenda, maar er zijn veel meer dagen waar we bij stil kunnen staan. Denk aan feestdagen zoals het Suikerfeest en Chanoeka, maar ook aan dagen als Internationale Vrouwendag, Pride Month of de Week van de Vruchtbaarheid. Bij [naam organisatie] staan we stil bij de dagen die betekenis hebben voor jou. Daarom starten we met onze eigen Dagen van Betekenis. We besteden daarin zowel groots als klein aandacht aan verschillende belangrijke dagen. Bijvoorbeeld door het plaatsen van een persoonlijk verhaal op [Insite of andere werkomgeving] of door het organiseren van een activiteit voor en door jou en je collega’s. Wil jij je verhaal delen, wil je een Dag van Betekenis aandragen en/of ons helpen bij het organiseren van activiteiten? Laat het ons dan weten! 

Aan welke dagen en uitwerkingen daarvan kan ik denken?

Hieronder vind je een aantal voorbeelden en uitwerkingen van Dagen van Betekenis. Je ziet dat de lijst erg divers is; van religieuze feestdag tot culturele herdenking en speciale bewustwordingsdag. Iedere dag doet ertoe en per organisatie kan zo’n overzicht er anders uitzien. Gebruik onderstaande lijst dan ook ter inspiratie, maar vraag vooral aan collega’s welke dagen voor hen belangrijk zijn en neem die op in je eigen kalender. 

  • Plaats filmpjes op het intranet waarin je Islamitische collega’s interviewt over wat de Ramadan voor hen betekent.  
  • Organiseer als vervolg op de filmpjes samen met je collega’s een (potluck)lunch in het kader van het Suikerfeest. 
  • Plaats wist-je-datjes over een thema als Internationale Dag tegen Homo-, Lesbo-, Bi-, Trans- en Interseksefobie (IDAHOBIT) 
  • Deel je eigen persoonlijke verhaal over de relatie tussen werk en een chronische ziekte, de Indië Herdenking, suïcidepreventie of onvruchtbaarheid op het intranet. 
  • Schrijf een nieuwsbericht voor je website, socials of lokale krant over wat je als Bibliotheek doet aan het creëren van een veilige leefomgeving voor vluchtelingen op Wereldvluchtelingendag. 
  • Plaats een uit-kalender met lokale activiteiten in het kader van Keti Koti op het intranet.  
  • Huur een filmzaal af en bekijk samen met je collega’s een film in het kader van Pride Month (tip: Pride). 
  • Plaats in overleg met de gemeente een ik-zie-je plaquette in het kader van suïcidepreventie. 
  • Hang posters op in het kantoorpand in het kader van de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting. 
  • Organiseer een Diversity Day Bingo met muziek van allerlei artiesten met verschillende achtergronden en verhalen. 
  • Geef collega’s kleine verrassinkjes in het kader van de lichtjesmaand december. 
  • Roep collega’s op om elkaar complimenten te geven op complimentendag 

Heb je vragen of wil je meer weten?

Heb je vragen of wil je meer weten over hoe we samen bouwen aan een vaardiger, creatiever en slimmer Overijssel en Gelderland? We ondersteunen bibliotheken, cultuurorganisaties, onderwijsinstellingen en muziekverenigingen in hun maatschappelijke opgaven. Neem gerust contact met ons op! Samen maken we het verschil.

Neem contact met ons op