Dit is geleerd:

1. Mentaliteit: Yes we can!
De Portugese bibliotheken hebben ons laten zien hoe belangrijk een ‘Yes we can!’ mentaliteit is. Als het aankomt op community-gericht werken is samen aan de slag gaan het motto. Zeg ja, zo zorg je voor enthousiasme bij de gemeenschappen. Daarna is het de rol van de Bibliotheek om bureaucratische drempels zoveel mogelijk weg te nemen en samen uit te proberen: ‘Let’s give it a try. Get the most out of any question!’

2. Voorkom dichttimmeren
Het is goed om een plan te hebben, maar timmer het niet te veel dicht. Houd ruimte voor ontwikkeling en routes waar je van tevoren niet aan hebt gedacht. Vanuit een informele aanpak ontstaat er ruimte waarin veel mogelijk is en creativiteit gestimuleerd wordt.

3. Visie: samen bedacht, gedeeld en gedragen
De bibliotheken hebben een gedeelde visie die leidend is voor het handelen in de lokale omgeving, en nog belangrijker: voor de mindset van de medewerkers. De bibliotheken zoeken gemeenschappen die met hen willen samenwerken op een gelijkwaardige basis, met als gezamenlijk doel de lokale omgeving te verbeteren. De Bibliotheek is hierin een middel.

4. Partners: The friendship approach
De ‘vriendschapsbenadering’ vindt plaats op twee niveaus; zowel met partners als met inwoners. Met samenwerkingspartners wordt een wederkerige relatie ontwikkeld (elkaar beide iets geven). Dit om hetzelfde doel te bereiken: de lokale omgeving, buurt, wijk, dorp of stad maatschappelijk en educatief verbeteren en laten groeien.

5. Echt luisteren en echte aandacht
De vriendschapsbenadering zien we ook met inwoners uit de directe omgeving. Contact vanuit een medewerker van de Bibliotheek met buren, de man in in de tuin, het groepje jongeren op straat. Ook  leggen bibliotheekmedewerkers informele contacten op buurtfeestjes, evenementen en andere bijeenkomsten. Daarbij stellen ze zich voor als ‘ik ben van de Bibliotheek en hoor graag wat er leeft in de buurt en omgeving om te kijken wat we hierin samen kunnen doen’.

6. Iedereen is deel van de Bibliotheek
Iedereen in de Bibliotheek is dus een community librarian: iedereen is zelf ook onderdeel van de gemeenschap en kan dus een bijdrage leveren, ongeacht zijn of haar functie. Belangrijk daarvoor is dat iedereen vanuit het beleid en de organisatie de ruimte, aanmoediging en ondersteuning krijgt om community-gedreven te werk te doen.

Meer weten?

Deze leerlessen zijn opgedaan door deelnemers van de Community Reis naar Portugese bibliotheken. Lees verder over het programma van deze reis. Wil je de bewoners van jouw directe lokale omgeving ook het hart laten vormen van je Bibliotheek? Neem contact op met Jeroen de Graeve of lees meer over communities op de projectpagina.

Wil je ook leren van wat in andere landen al is uitgevonden?
Vanuit Rijnbrink ondersteunen we bibliotheken (mfo’s) en cultuurorganisaties in Erasmus+ Studiereizen. Vraag informatie aan bij Karien van Buuren of Valerie Heil.

Meer weten?

Jeroen de Graeve

Jeroen de Graeve

Strategisch adviseur

06 82 22 53 97 jeroen.degraeve@rijnbrink.nl
Elisabeth Rullens

Elisabeth Rullens

Adviseur Educatie, Cultuur en Samenleving

06 82 42 49 28 elisabeth.rullens@rijnbrink.nl
Remko Hekkers

Remko Hekkers

Adviseur Marketing

06 82 12 40 58 remko.hekkers@rijnbrink.nl

Heb je vragen of wil je meer weten?

Heb je vragen of wil je meer weten over hoe we samen bouwen aan een vaardiger, creatiever en slimmer Overijssel en Gelderland? We ondersteunen bibliotheken, cultuurorganisaties, onderwijsinstellingen en muziekverenigingen in hun maatschappelijke opgaven. Neem gerust contact met ons op! Samen maken we het verschil.

Neem contact met ons op