Terugblik Echt Niet Vandaag: samen digitaal weerbaarder

Wist je dat dagelijks ruim 6.400 mensen slachtoffer worden van digitale criminaliteit? Dat 18% van de jongeren hiermee te maken krijgt? En dat dit in Oost-Nederland dagelijks 53 mensen treft? Reden genoeg om op 2 april in actie te komen tijdens de actiedag Echt Niet Vandaag. Dat deden we samen met bibliotheken, scholen, politie, gemeenten én inwoners. We blikken graag met je terug op een succesvolle dag. En je leest wat je bij jouw bibliotheek, MFCO+ of school kunt doen om digitale weerbaarheid te vergroten.

CoderDojo geeft programmeerworkshop waar meerdere jongeren aan meedoen. Zij zitten achter een tafel met laptops en kijken naar een scherm.

Foto: Studio Aukje Simone

Rijnbrink als kernpartner

Het doel van de actiedag Echt Niet Vandaag was duidelijk: digitale criminaliteit bespreekbaar maken en online weerbaarheid vergroten. Samen met partners als gemeenten en politie zetten we activiteiten op die jongeren en volwassenen bewust maken van de risico’s van online criminaliteit. Daarnaast ontwikkelden we een toolkit met middelen die helpen om het gesprek over online gedrag op gang te brengen.

Acties op 2 april

Op tientallen plekken in Oost-Nederland waren mooie activiteiten. In Apeldoorn kon je meedenken over wat echt of nep is online. Jongeren gingen in Arnhem op digitaal avontuur met HackShield. In Nijmegen konden bezoekers gamen met de politie en BBLTHK Wageningen organiseerde sessies over digitale weerbaarheid. Op verschillende plekken kwam het gesprek op gang aan de hand van gesprekskaartjes die Rijnbrink samen met Digisterker en de Fraudehelpdesk ontwikkelde.

Foto’s: Studio Aukje Simone

Blijf in actie

Echt Niet Vandaag was een actiedag, maar geen eindpunt. Digitale criminaliteit stopt niet, dus onze inzet ook niet. Wil je als bibliotheek, MFCO+ of school aan de slag met dit thema? Dan kun je de volgende activiteiten en tools inzetten:

  • In de toolkit van Echt Niet Vandaag vind je gratis tools die je helpen om jongeren en minder-digitaal-vaardigen bewuster en weerbaarder te maken. Denk aan een cyberkrant, quiz, kletspotkaarten en een cyberbingo.
  • Maak een displaytafel over cybercrime. Tip: gebruik de titellijst uit de toolbox of neem contact met ons op voor meer inspiratie.
  • Onderhoud het contact met de wijkagent. Die kan vragen beantwoorden rondom oplichting of helpen bij het doen van online aangifte. Misschien kunnen jullie samen een uur per maand inplannen waarop bezoekers de wijkagent vragen kunnen stellen.
  • Bespreek online veiligheid met bezoekers en deelnemers van trainingen die al in de bibliotheek plaatsvinden, zoals taalcursussen.
  • Doe vanaf 12 mei met jouw school mee aan de Jeugdkrakercompetitie. Of enthousiasmeer scholen in jouw werkgebied om mee te doen.

Heb je hulp nodig bij de inzet van deze middelen, wil je een workshop of interactieve sessie organiseren of zoek je verdieping op dit thema? Laat het ons weten, we denken graag met je mee.

Echt Niet Vandaag is gerealiseerd in samenwerking met Politie Oost-Nederland, Platform Veilig Ondernemen, Centrum voor Veiligheid en Digitalisering, Veiligheidsnetwerk Oost-Nederland, Fraudehelpdesk, Stichting Digisterker en CoderDojo