Slimme inzet van tweede en derde geldstromen voor jouw Bibliotheek
De bibliotheek van nu vervult steeds meer rollen, bijvoorbeeld als verbinder in de wijk, bestrijder van taalachterstanden en aanjager van de maatschappelijke dialoog. Met dit brede takenpakket maken bibliotheken en maatschappelijke organisaties (MFO’s) steeds meer impact op de samenleving. Wel vragen deze nieuwe verantwoordelijkheden om een frisse blik op de organisatie, zodat je kansen optimaal benut en je financieel gezond blijft.
Elke bibliotheek is uniek, maar de uitdagingen van deze tijd zijn voor iedereen herkenbaar. Je maatschappelijke verantwoordelijkheid groeit en de extra financiële middelen – zoals de SPUK-regeling, Toekomstkracht en de zorgplicht – vragen om gerichte keuzes. Keuzes die passen bij jouw bibliotheek, ambities en bezoekers. Hoe bepaal je waar je tijd en geld in investeert? En hoe zorg je dat dit aansluit bij de ambities van jouw bibliotheek en dat het proces efficiënt verloopt?
Naast de groei van de tweede geldstroom, werken veel bibliotheken ook hard aan het vergroten van hun eigen inkomsten en het uitbreiden van de derde geldstroom. Dit noemen we cultureel ondernemerschap: bibliotheken die actief op zoek gaan naar artistiek-cultureel, zakelijk én maatschappelijk rendement. Maar hoe doe je dat? Hoe zorg je dat je tijd en geld investeert in initiatieven die passen bij jouw bibliotheek en die financieel rendabel blijven? De volgende vier stappen helpen je om weloverwogen, strategische keuzes te maken. Altijd met jouw doel voor ogen:
- Leer je eigen bibliotheek kennen
Past dit bij ons en onze ambities? - Leer je doelgroep en omgeving kennen
Sluit dit aan bij de behoeften van onze gebruikers? - Bepaal wat je precies gaat doen
Hoeveel tijd en geld investeren we en wat levert het op? - Monitor en blijf monitoren
Is het (nog) rendabel?
Wil je meer weten over deze stappen? Lees dan onze whitepaper of bekijk ons onderzoek naar de slimme inzet van tweede en derde geldstromen. Hier vind je ook inspiratie en antwoorden voor het goede gesprek met je gemeente en bestuur. Wil je aan de slag en kan je daar hulp bij gebruiken? Wij helpen je graag!