Samen met gemeenten impactgericht aan de slag
Steeds meer bibliotheken en gemeenten kiezen voor impactgericht werken, wat leidt tot betere keuzes, samenwerking en een bredere verantwoording van bibliotheekactiviteiten. Traditionele meetbare resultaten, zoals het aantal uitleningen of leden, geven niet het volledige beeld van wat bibliotheken echt opleveren. Door impactgericht te werken, verschuift de focus van ‘wat bibliotheken doen’ naar ‘de verandering die bibliotheken teweegbrengen’.
Met de aankomende wetswijziging die gemeenten verplicht om een bibliotheekfunctie aan te bieden, is dit nog relevanter. Bibliotheken dragen bij aan belangrijke maatschappelijke doelen zoals leesbevordering, digitale inclusie en het verbeteren van basisvaardigheden. Hoewel de resultaten hiervan vaak moeilijk in cijfers uit te drukken zijn, hebben ze wel een significante impact op de lokale gemeenschap.
Rijnbrink heeft, samen met MDFnl, gesprekken gevoerd met bestuurders van bibliotheken, multifunctionele culturele organisaties, gemeentelijke verantwoordelijken en welzijnsorganisaties in Gelderland. Deze gesprekken hebben waardevolle inzichten opgeleverd over hoe bibliotheken en gemeenten samen kunnen werken aan impactgerichte doelen. De bevindingen, gecombineerd met praktijkvoorbeelden en theoretische achtergronden, zijn gebundeld in ons whitepaper ‘Samen met gemeenten impactgericht aan de slag’. Dit document biedt handvatten voor bibliotheken en gemeenten om gezamenlijk meer impactgericht te werken.
Samen aan de slag?
- Bepaal de gewenste impact: Stel samen met collega’s, de gemeente en andere maatschappelijke organisaties vast wat de beoogde impact is en welke veranderingen nodig zijn om dit te verwezenlijken. Het is belangrijk dat alle betrokken partijen deze visie omarmen en willen uitdragen.
- Formuleer concrete doelen: Vertaal de impactbeschrijving naar concrete doelen van de producten en diensten die de bibliotheek aanbiedt. Zorg voor overeenstemming over de bijdrage die de bibliotheek aan deze doelen kan leveren.
- Maak afspraken over verantwoording: Maak goede afspraken over de verantwoording en in welke vorm die plaatsvindt, bijvoorbeeld met behulp van een monitoringsprotocol. Dit vraagt om een gezamenlijke aanpak van zowel de opdrachtgever (gemeente) als de opdrachtnemer (bibliotheek of MFCO).
- Kies de juiste manier van presenteren: Om de impact inzichtelijk en invoelbaar te maken, is de juiste manier van presenteren nodig. Dit verschilt per gelegenheid en publiek. Het is uiteindelijk een kwestie van meten, tellen en vertellen; zoek dus naar het verhaal achter de cijfers.
Op de themapagina Impact en data lees je meer over de Impactcyclus als basis voor het maken van impact.