Oorlogsfilm WALTRAUD in première bij MIMIK Deventer

Een mooie rode loper, gasten in galatenue en een zaal vol energie: afgelopen zaterdag was het zover! De film WALTRAUD ging in première bij MIMIK in Deventer. Vanaf nu is de film te zien in bibliotheken en filmhuizen door heel Overijssel. We nemen je graag mee terug naar deze feestelijke middag én vertellen hoe jij WALTRAUD zelf kunt beleven.

Cast tijdens premiere Waltraud

Première in MIMIK

Tijdens de opnames droeg de cast nog Duitse uniformen en verweerde kleding. Nu straalden ze op de rode loper in prachtige jurken en stijlvolle pakken. Samen met publiek beleefden zij de film voor het eerst op groot scherm. De zaal zat vol met betrokkenen: van familieleden en vrienden van de jonge makers tot de crew, cultuurpartners en genodigden uit de provincie. De aanwezigheid van Andries Heidema, Commissaris van de Koning in Overijssel, en Rijnbrink-bestuurder Bernard Fransen gaven de première extra glans. ‘Ik ben diep onder de indruk van wat de twaalf talentvolle jongeren hier – samen met professionele makers – hebben neergezet. En ik hoop dat we via deze productie nog veel meer jongeren gaan bereiken. Zodat ook zij kunnen ervaren hoe geweldig het is om je talenten op het gebied van cultuur te verkennen en ontwikkelen’, aldus Bernard.

Over WALTRAUD

WALTRAUD is gebaseerd op het waargebeurde levensverhaal van Waltraud Strelow (1933-2018). Als kind van de vijand slaat zij aan het einde van de Tweede Wereldoorlog op de vlucht, op zoek naar vrijheid in een verscheurde wereld. De film neemt je mee op deze indrukwekkende reis.

De route van Waltraud is vastgelegd in drie verschillende stijlen: natuurgetrouwe opnames in de bossen bij Ommen, intieme scènes in een black-box en miniatuurwerelden die op magische wijze tot leven komen. Die combinatie zorgt ervoor dat het verhaal je vastpakt en pas bij de aftiteling weer loslaat.

WALTRAUD bij jou in de buurt

Vanaf 1 april 2025 is WALTRAUD te zien in bibliotheken, filmhuizen en middelbare scholen in Overijssel en daarbuiten. In Stadkamer Zwolle zijn van 14 tot en met 17 april speciale WALTRAUD-dagen met openbare vertoningen in de avond, inclusief een inleiding en nagesprek over de film en verwante thema’s. Naast openbare vertoningen zijn er ook vertoningen speciaal voor middelbare scholieren van leerjaar 1 tot en met 3. Benieuwd naar de volledige speellijst?

Bekijk hier alle speeldata

Zelf WALTRAUD vertonen of de muziek spelen

Werk je bij een bibliotheek of school? In het kader van 80 jaar Vrijheid kun je WALTRAUD nu zelf gratis vertonen. In een tijd waarin miljoenen mensen nog steeds ongewild deel zijn van een politiek conflict tussen landen, is de thematiek uit deze film relevanter dan ooit. Het verhaal bundelt de kracht van verhalen, de betrokkenheid van jongeren en het belang van herdenken. Bij de film is educatief lesmateriaal beschikbaar dat aansluit bij leerjaar 1 tot en met 3. Dit helpt jongeren om na te denken over hun eigen vrijheid, keuzes en verantwoordelijkheid. Op die manier dragen we met cultuureducatie bij aan hun persoonlijke en maatschappelijke ontwikkeling.

De film boeken

Speel je in een fanfare of harmonieorkest? Ook dan kun je WALTRAUD tot leven brengen. Dries Bijlsma en Paul Maaswinkel werkten de melodie van de filmmuziek uit tot een volwaardige compositie. Erik Rozendom maakte hiervan in opdracht van Musidesk een arrangement voor harmonie- en fanfareorkest. Je kunt de compositie gratis lenen via e-Musidesk.

De compositie lenen

Een samenwerking om trots op te zijn

WALTRAUD is een productie van XOost, in samenwerking met Rijnbrink Cultuureducatie. Onder leiding van creatief producent Ilona Kevelham werkten twaalf talentvolle jongeren samen met professionele makers aan deze film. De regie was in handen van Erik Franssen en Jelle Tigchelaar. De indrukwekkende soundscape en muziek werden gemaakt door Dries Bijlsma, met bijdragen van onder andere Ivar van Veen, Erik Rozenbom en Merel ten Elzen.

Zoveel mensen werkten mee aan dit bijzondere project waarin talent de ruimte kreeg, verhalen tot leven kwamen en we samen impact maakten. Grote dank aan de jonge acteurs, Provincie Overijssel, Cultuurfonds, Vfonds, Fonds voor Cultuurparticipatie en natuurlijk de bibliotheken en scholen in Overijssel.