Voorbeelden community-programmering

Deze voorbeelden over programmering behoren bij de blogs over hoe bibliotheken in Portugal groeiplekken voor mensen werden (community bibliotheken). Er zijn drie verhalen hierover: van visie en missie en cultuur en leiderschap tot thema’s, locaties en programmering.

Picknick in het park

Een van de activiteiten die we hebben meegemaakt is de picknick in het park. Dit is een combinatie van muziek, yoga en natuur, die twee keer per jaar wordt georganiseerd. Samen met kinderen, scholen, ouders, muziekverenigingen enzovoort. In een mooi park tijdens een hele zaterdag. Het is een gezellige en ontspannen manier om mensen samen te brengen, te laten genieten van de natuur en de cultuur, en te laten kennismaken met de Bibliotheek.

Tekenen

Een andere activiteit die we hebben gezien is tekenen. Kunst is belangrijk voor het ontwikkelen van emotionele intelligentie. Technologie haalt kinderen van boeken, emotionele intelligentie, fantasie en creativiteit weg. De club die het tekenen organiseert pakt ook de kinderen echt fysiek beet (omhelst de kinderen). Daardoor komt warmte en emotie los. Het doel is bagage voor het leven om meer emoties en zelfvertrouwen te ervaren en daardoor sterker in het leven te staan.

Poppentheater

Het poppentheater is een klassieker in de Portugese bibliotheekwereld. De poppen zijn een spiegel van de mensen. De theatergroep bestaat al 50 jaar en werkt altijd samen met de Bibliotheek. Het is een belangrijk sociaal en cultureel element in de programmering. Het poppentheater trekt veel publiek, vooral kinderen en gezinnen, en laat ze lachen, huilen, nadenken en dromen.

Zwangerschapslessen

In de Bibliotheek worden ook zwangerschapslessen gegeven voor mannen en vrouwen. Er zijn ook boeken over dit onderwerp in de collectie. De zwangerschapslessen zijn een manier om aanstaande ouders te informeren, te ondersteunen en te verbinden met elkaar en met de Bibliotheek.

Pappa café

Een stereotype-activiteit in veel bibliotheken is het mamma café. Maar waar zijn de vaders? Daar is ook behoefte aan. Zo werkt de Bibliotheek aan emancipatie en gelijkwaardigheid. Het pappa café is een kleine groep, nu 20 deelnemers, die elke week bij elkaar komt om ervaringen uit te wisselen, tips te krijgen en ontspannen bij te praten.

Huisarts

Een bijzondere samenwerking die we hebben ontdekt is die tussen de Bibliotheek en de huisarts. De huisarts gebruikt boeken in het behandeltraject van jongeren van 0 tot 18 jaar. Dit om het gesprek open te breken en te verbinden aan de problematiek waar deze kinderen/jongeren mee worstelen. De boeken zijn verbonden aan de interesses van deze doelgroepen. De huisartsen kennen elkaar in de stad. Ze hebben elkaars telefoonnummer. Meedoen is bellen en regelen.

Storytelling

Verhalen vertellen is niet standaard een verhaal vertellen. Een koekje vertelt ook een verhaal. Daarover met elkaar in gesprek en tenslotte het koekje eten. Iedere zondag van de maand. Gratis maar wel een doos waar een vrijwillige bijdrage ingevuld kan worden. Storytelling is een manier om mensen te laten genieten van taal, cultuur en gezelligheid.

Games en spelen

Games en spelen zijn er voornamelijk voor ouders met kinderen in alle leeftijden. Daar richten ze zich op. In meer dan 10 bibliotheken zijn er samenwerkingen. Het doel is samen spelen (elkaar verbinden). Het doel van de spelleverancier is naast verbinden ook verkopen. Dat maakt het ook weer lastig want een kernwaarde was niet commerciële activiteiten. Hierin blijkbaar de balans vinden.