‘Wij waren supermannen’ en ‘Het Alerdinck Mysterie’ winnen titel Beste Boek van Overijssel 2022
De winnaars van de verkiezing Beste Boek van Overijssel 2022 zijn bekend! De prijsuitreiking was live te volgen in filmtheater MIMIK te Deventer én online te bekijken via besteboekvanoverijssel.nl. Inga Tjapkes, journalist-programmamaker van rtv Oost, presenteerde de avond. Genomineerde auteurs gingen met haar in gesprek, leden van de jury deelden hun bevindingen en Erik Neimeijer zorgde voor muzikale ondersteuning. Joris Kemps, directeur van Bibliotheek Almelo, maakte de winnaars bekend. Machlien Vlasblom met ‘Wij waren supermannen’ (non-fictie) en Almar Otten met ‘Het Alerdinck Mysterie’ (fictie) gaan met de titel naar huis. Naast deze prijzen kreeg Juliëtte Rosenkamp de aanmoedigingsprijs voor Overijssels schrijftalent uitgereikt door boekhandel Broekhuis.
Wij waren supermannen – winnaar categorie non-fictie
Uit het juryrapport: ‘‘Dit boek leest prettig, is mooi vormgegeven en er wordt sprekend beeldmateriaal gebruikt. Omdat je als lezer niet alleen het boek in een ruk uitleest, maar ook nog een tijdlang blijft nadenken over de inhoud, wordt ‘Wij waren supermannen’ bekroond tot Beste Boek van Overijssel. Het is een dubbelbiografie van de broers Jan en Herman Heukels, fotografen in Zwolle. In een boeiend en goed gestructureerd boek reconstrueert Machlien Vlasblom de levens van beide broers en probeert ze te achterhalen waarom zij tot hun zeer betwistbare keuzes voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gekomen. Materiaal dat je als lezer aan het denken zet en uitnodigt om kritisch te kijken naar (historisch) beeldmateriaal. En dat geldt niet alleen voor Overijsselse lezers, maar voor iedereen.’’
Ook genomineerd in de categorie non-fictie waren: Wim Coster (Van Veerallee naar Katerveer: een Zwolse geschiedenis), Mieke Mulders (Stien Eelsingh: expressionist van Staphorst), Marco Krijnsen & Homme Martinus (Ons Tuindorp. Tuindorp ’t Lansink: van idee tot monument), Huib Akihary en anderen (Gisteren is nodig om morgen te begrijpen: 60 jaar Molukse gemeenschap in Deventer), Jan ten Hove (Den Aalshorst: levensverhaal van een landgoed), Geraart Westerink (Bankier in maatschappelijk nut: leven en nalatenschap van Frans Walkate 1866-1943).
Het Alerdinck Mysterie – winnaar categorie fictie
Uit het juryrapport: “Hoewel de jury van de fictieprijs het lastig vond om proza en poëzie met elkaar te vergelijken, is het uiteindelijk wel gelukt een winnaar te kiezen. ‘Het Alerdinck Mysterie’ neemt je mee terug in de tijd en is zeer boeiend geschreven. Het is een echte pageturner; het verhaal leest lekker weg en kent een verrassende afloop. Door de mix van feiten en fictie wordt de lezer telkens aan het denken gezet over wat waar is en wat niet. Almar Otten heeft een thriller geschreven die niet alleen Overijssel goed verwoordt, maar je ook meeneemt naar de jaren tachtig en de Koude Oorlog.”
Ook genomineerd in de categorie fictie waren: Joke Eikenaar (Het Zoete Water) en Geert C.A.M. Christenhusz (Goa, stoa, en verwonner oe).
Juliëtte Rosenkamp – aanmoedigingsprijs Overijssels schrijftalent
“Juliëtte is een absolute duizendpoot binnen de jeugd/kinderboeken afdeling. Onder de vlag van haar eigen mediabedrijf JuSTRo Mediaproducties heeft ze de afgelopen jaren naam gemaakt en is ze buitengewoon bevlogen om de jeugd aan het lezen te krijgen. Met haar prentenboeken is voorlezen een feestje. We kennen Juliëtte o.a. van de 15 boeken van de wereldberoemde muis Geronimo Stilton, zij vertaalde de boeken vanuit het Italiaans. Ze schreef het prentenboek “Wil je mij voorlezen?”, horend bij de Netflix serie StoryZoo. Ook schreef ze het prentenboek ‘Onder de toren’, de reis van Moltor Zand.”
Over Beste Boek van Overijssel
Beste Boek van Overijssel wordt in opdracht van Provincie Overijssel uitgevoerd door Rijnbrink. Bij de realisatie van het Beste Boek van Overijssel wordt intensief samengewerkt met rtv Oost, MIMIK, Boekhandel Broekhuis en De Mannen zonder Pak.