WALTRAUD: Overijssels talent brengt oorlogsverhaal tot leven
Op de vlucht in een verscheurde wereld, zoekt een twaalfjarig meisje haar weg naar vrijheid. De film WALTRAUD vertelt het aangrijpende, waargebeurde verhaal van Waltraud Strelow (1933-2018), die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog haar thuis verliest. Voor deze filmproductie ging maakplaats XOost de samenwerking aan met Rijnbrink Cultuureducatie. Jong filmtalent uit Overijssel en een team van professionals hebben dit verhaal tot leven gebracht. In het kader van de nationale viering 80 jaar Vrijheid zijn de film en het bijbehorende educatieve materiaal vanaf 1 april 2025 kosteloos te boeken door bibliotheken, scholen, muziekverenigingen en filmhuizen in Overijssel.
Het verhaal van WALTRAUD
Waltraud is twaalf jaar oud wanneer de Tweede Wereldoorlog haar leven voorgoed verandert. Ongewild is ze kind van de vijand. Als aan het einde van de oorlog in Europa de vlaggen uithangen, beging voor haar de ellende. De Russen slepen haar door Duitsland en zetten haar op transport naar Moskou. Waltraud weet te ontsnappen uit die trein en begint aan een onmogelijke reis terug langs de spoorlijn. Ruim een jaar lang zwerft ze helemaal alleen door de bossen, op zoek naar vrijheid. Weet ze die ook te vinden?
Breng WALTRAUD tot leven
Begin 2018 sprak maakplaats XOost met Waltraud, met als doel: haar verhaal doorgeven aan volgende generaties. Het resultaat is de film WALTRAUD. Een aangrijpend verhaal dat laat zien hoe de oorlog levens verscheurt en hoe veerkracht en hoop blijven bestaan, zelfs in de donkerste tijden.
Scholen, bibliotheken en muziekverenigingen in Overijssel krijgen de unieke kans om met de film aan de slag te gaan. Vanaf 1 april kunnen zij de film gratis vertonen, er (onder begeleiding) over in gesprek gaan en de muziek uit de film spelen. Het is een bijzondere manier om het thema vrijheid onder de aandacht te brengen. Je leest hieronder wat de mogelijkheden zijn.
Vertoon WALTRAUD op jouw school
Wil je met jouw leerlingen in gesprek over de impact van oorlog en vrijheid? De film WALTRAUD is een waardevolle aanvulling op het lesprogramma voor leerjaar 1, 2 en 3 van het voortgezet onderwijs. Met gratis beschikbaar lesmateriaal – inclusief een inleidende les en een verwerkingsles – helpt de film leerlingen om deze thema’s te begrijpen en erover na te denken.
De lessen zijn in te passen in reguliere vakken als burgerschap, mens en maatschappij, geschiedenis en kunstvakonderwijs en sluiten aan bij de gestelde leerdoelen en actuele maatschappelijke thema’s. Scholen in Overijssel kunnen de film kosteloos vertonen vanaf 1 april 2025.
Bekijk de informatie voor scholen
Laat jouw bibliotheek een plek van ontmoeting en gesprek zijn
Ook bibliotheken in Overijssel kunnen WALTRAUD vertonen vanaf 1 april. Dit biedt leerlingen de kans om het klaslokaal te verlaten en in een inspirerende setting in gesprek te gaan over vrijheid. Om de film optimaal te ervaren en ontmoeting en debat te stimuleren, verzorgt XOost op verzoek een inleiding en nagesprek.
Tijdens de inleiding maak je kennis met Waltraud Strelow en haar verhaal. De makers nemen je mee in het maakproces en nemen WOII-artikelen uit de film mee. In het nagesprek vormen acht vragen de leidraad van het gesprek. Thema’s als vrijheid, polarisatie, angst en zelfbehoud komen voorbij. Het doel: elkaar horen en de verschillen ontdekken en waarderen.
Wil jouw bibliotheek de film vertonen en een extra laag toevoegen met een begeleid gesprek?
Bekijk de informatie voor bibliotheken
Filmmuziek voor jouw muziekvereniging
Muziekproducent Dries Bijlsma componeerde de muziek voor WALTRAUD. Als basis koos hij de rustgevende sfeer van een slaapliedje. De melodie komt als leitmotiv op verschillende manieren terug in de film. In opdracht van Musidesk werkte Dries de melodie samen met Paul Maaswinkel uit tot een volwaardige compositie. Erik Rozendom maakte hier vervolgens een speciaal arrangement voor harmonie- en fanfareorkesten van.
Wil jouw muziekvereniging deze bijzondere compositie spelen en zo bijdragen aan de beleving van WALTRAUD?