Onze samenleving wordt steeds diverser. In heel Nederland en dus ook in Gelderland en Overijssel. Steeds meer mensen uit verschillende landen vinden hier een nieuw thuis. Sommigen zijn op de vlucht voor oorlog, anderen komen voor werk of om te studeren. Deze mensen willen stuk voor stuk integreren, zodat ze mee kunnen draaien in de samenleving. Dat betekent niet alleen de taal leren, maar ook de cultuur begrijpen, nieuwe mensen ontmoeten en actief deelnemen aan het dagelijkse leven.  

Nieuwkomers in de BibliotheekDe Bibliotheek speelt hierin een cruciale rol. Het is een toegankelijke plek waar iedereen welkom is. Ongeacht achtergrond of taal. Nieuwkomers kunnen hier de taal oefenen, informatie vinden over de samenleving en gebruik maken van diverse hulpmiddelen die hen helpen te integreren. Maar los van de praktische zaken, is hier ook ruimte voor persoonlijk contact. Mensen ontmoeten, in gesprek gaan en van elkaar leren. Dat is onmisbaar als we er samen voor willen zorgen dat iedereen zich hier thuis voelt. 

Benieuwd hoe de Bibliotheek onze collega Shukria heeft geholpen toen zij vanuit Somalië als vluchteling in Nederland aankwam? Je leest haar persoonlijke verhaal hier. 

Lees de blog

De rol van de Bibliotheek bij integratie 

Als bibliotheek of taalhuis kun je nieuwkomers helpen tijdens drie fasen van hun integratie: de zachte landing, de daadwerkelijke inburgering en de verdere integratie en participatie in de samenleving. Misschien heb je al een aantal initiatieven op poten gezet en wil je de volgende stap zetten. Misschien is deze rol helemaal nieuw voor je. Met onderstaande voorbeelden laten we graag aan je zien wat de mogelijkheden zijn en hoe we je daarbij kunnen helpen. 

1. Een zachte landing voor nieuwkomers

Stel je voor dat je in een nieuw land aankomt en daar alles nog moet leren. De taal, de cultuur en de gewoontes. Best een opgave! Als bibliotheek kun je in deze fase een veilige haven zijn voor nieuwkomers. Een plek waar mensen zich welkom voelen, kennismaken met de taal en hun eerste stappen zetten naar integratie. Als je hier iets (extra’s) voor wilt organiseren, kun je denken aan één van deze initiatieven: 

  • Pop-up bibliotheek in een noodopvanglocatie
    Met dit initiatief breng je de Bibliotheek letterlijk dichtbij. Zo maken vluchtelingen op een laagdrempelige manier kennis met de taal. Bibliotheek Enschede opende eerder al eens een pop-up bibliotheek in de noodopvang bij Vliegveld Twenthe. We schreven samen met hen en de Openbare Bibliotheek Gelderland Zuid een handleiding voor het starten van zo’n pop-up locatie.

Bekijk de handleiding 

  • Fotostrip Welkom in de Bibliotheek
    Nieuwkomers welkom heten in hun eigen taal en ze een duidelijk beeld geven van het aanbod in de Bibliotheek? Onze fotostrip is beschikbaar in 9 verschillende talen, waaronder Oekraïens en Arabisch.

Bestel ZE hier  

  • Projectcollectie
    In een projectcollectie kun je boeken opnemen die nieuwkomers op verschillende manieren helpen bij het integreren. Taalboeken om Nederlandse woorden te leren, fictieboeken in eigen taal voor ontspanning en prentenboeken voor kinderen. Welke boeken kies je en waar haal je die boeken vandaan? Bij dat vraagstuk helpen we je graag.

Lees meer

2. Ondersteunen bij inburgering

Een deel van de mensen die naar Nederland komt, moet verplicht inburgeren. De taal leren, kennis van de samenleving opdoen en een examen afleggen. Als bibliotheek of taalhuis kun je nieuwkomers helpen om op een informele manier de taal te oefenen en contact te leggen met stads- of dorpsgenoten. 
 
Dat doe je bijvoorbeeld door taalmaatjesprojecten, taaldiners, taalcafés of taalwandelingen te organiseren. En wist je dat je dat niet alleen hoeft te doen? De gemeente, lokale organisaties en stichtingen zoals Het Begint met Taal zijn er om je te helpen. En wij van Rijnbrink natuurlijk ook! We koppelen je aan relevante organisaties en helpen je bij het opzetten van activiteiten. Meer weten? Neem contact op of bekijk onze video voor taalmaatjes.  

Bekijk de video

3. Verdere integratie en participatie

Als nieuwkomers eenmaal zijn ingeburgerd, blijven ze leren, groeien, integreren en participeren. Een Leven Lang Ontwikkelen. Met workshops, lezingen, cursussen en andere culturele activiteiten speel je hier op in.

  • Verhaal Ver weg en Lokaal
    In dit project koppel je een nieuwkomer aan iemand die al langer in de gemeente woont. De Bibliotheek vormt het decor voor dit 10-weken durende project. De maatjes leren elkaar kennen en brengen samen hun levensverhaal tot leven.

Meer weten

  • ThuisTaal
    Volwaardig en zelfstandig meedoen in de samenleving begint bij het beheersen van de taal. In het project ThuisTaal gaan studenten van de PABO meerdere keren op bezoek bij nieuwkomersgezinnen. Samen oefenen ze de taal en laten ze nieuwkomers kennismaken met de Bibliotheek.

Meer weten  

Hulp bij digitale vaardigheden

Een DigiD aanvragen, het invullen van formulieren of het vinden van belangrijke informatie op overheidssites. Meedraaien in de Nederlandse samenleving betekent ook dat je online je weg weet te vinden. Digitaal burgerschap noemen we dat.  

Als bibliotheek kun je hier een belangrijke rol in spelen. Met cursussen, inloopspreekuren en persoonlijke begeleiding ondersteun je nieuwkomers en maak je ze wegwijs online.  

Heb je hulp nodig bij de opstart hiervan of wil je concrete voorbeelden van wat je kunt organiseren? Wij denken graag met je mee.  

Wat kan Rijnbrink voor je betekenen?

Rijnbrink helpt bibliotheken actief om hun rol bij de integratie van nieuwkomers verder vorm te geven. We bieden verschillende vormen van ondersteuning:

1. Netwerkopbouw 

Welke relevante partners zijn er in de omgeving en wat zijn de samenwerkingsmogelijkheden? Dat zoeken we uit tijdens een omgevingsanalyse. Zo ontwikkelen we samen met jou een sterk lokaal netwerk.  

2. Voorbeelden en tools 

Samen staan we sterker en van elkaar kunnen we leren. Daarom delen we inspirerende voorbeelden en succesverhalen van (andere) bibliotheken binnen dit thema. Zo kun je inspiratie opdoen en je eigen activiteiten verbeteren of uitbreiden.  

3. Samenwerking met partners en gemeente

We hebben een groot netwerk en zijn een verbinder tussen de Bibliotheek, gemeente en partners zoals Het Begint met Taal, Stichting Lezen & Schrijven en VluchtelingenWerk. We adviseren en begeleiden, zodat er succesvolle samenwerkingen ontstaan.  

4. Landelijke informatie en pilots

We verspreiden actuele landelijke informatie over beleid en wetgeving die relevant is voor bibliotheken. Heb je een innovatief idee voor een integratieproject en wil je graag een pilot starten? Wij ondersteunen je bij het opzetten hiervan.   

Hoe kun je ons helpen?

Heb je zelf goede ervaringen of initiatieven die ook voor andere bibliotheken waardevol kunnen zijn? Deel ze met ons! We zijn altijd op zoek naar nieuwe ideeën en willen graag leren van jullie successen. Heb je vragen of wil je sparren over jouw rol in het integratieproces? Neem gerust contact met ons op.